Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

  Οι " Γειτονιές της Νάουσας" αλλάζουμε τόπο και χρόνο και ξανασυζητάμε! Βρισκόμαστε πιά στο χώρο της συλλογικότητας το "ΠΥΘΑΡΙ", απέναντι από την Αγροτική Τράπεζα, την Τετάρτη 13 Ιουνίου ώρα 7.30 μ.μ. Θέμα της κουβέντας μας οι ανεμογεννήτριες, που θα μετατρέψουν το Βέρμιο  από  δάσος δέντρων, σε δάσος τσιμέντου και μετάλλου. Η συζήτηση είναι ανοιχτή σε καθέναν.

5 σχόλια:

  1. Ειμαστε ομως στη Ναουσα πολυ γκρουντες.
    Τα οφελη των ανανεωσιμων πηγων ενεργειας στον ενεργειακο, εργασιακο, περιβαντολογικο και αναπτυξιακο τομεα, σε τοπικο και εγχωριο επιπεδο, ειναι πολλα, ποσο μαλλον οταν απο την αλλη μερια του βουνου εχουμε τον καρκινο τον ιδιο. Οχι αλλο καρβουνο!
    Μακαρι να γινουν, οπως και αλλες τετοιου ειδους κινησεις στον τοπο μας με στοχο να μειωθει η ανεργια και το ενεργειακο κοστος.
    Το συμπερασμα οτι 'θα μετατρέψουν το Βέρμιο από δάσος δέντρων, σε δάσος τσιμέντου και μετάλλου' ειναι τουλαχιστον ανυποστατο, καταδεικνύει ελειψη στοιχειωδους γνωσης πανω στο θεμα, και επικλιση στο συναισθημα, σε μια εποχη που η λογικη ειναι απαραιτητη. Η αιολικη ενεργεια αποτελει τον πιο καθαρο τροπο παραγωγης ενεργειας, επιστημονικα και τεχνολογικα αποδεδειγμενα.
    Αλλα επειδη του.. Μιχαλη, Θαναση, Παυλου δεν του αρεσουν τα μεγαλα φουρφουρια γιατι θα τον ενοχλουν στο ματι, οταν θα ψηνει μανιταρια στο βουνο, γινεται θεμα.
    Και φερτε κανα μανιταρι και σ' εμας.. Φ'λια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειτονίες της Νάουσας12 Ιουνίου 2012 στις 3:49 π.μ.

    Έλα στη συνάντηση μας να μας τα πείς.Απόλυτα ανοιχτοί στον υπεύθυνο και δημοκρατικό διάλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως δε γινεται. Μερικα λινκς ωστοσο ισως να σας φανουν χρησιμα:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_debate#Wind_farms
    http://www.guardian.co.uk/environment/2012/feb/27/adair-turner-windfarm-interview
    http://www.windustry.org/wind-basics/why-wind-energy
    http://www.ucsusa.org/clean_energy/coalvswind/
    http://www.clean-energy-ideas.com/wind_turbines.html

    Επισης μια αξιολογη ερευνα για τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας, και το πως θα βοηθουσαν για την εξοδο απο τη κριση:
    http://www.sven-giegold.de/wp-content/uploads/2012/05/120418-eurokrise-ENG-final03_webversion.pdf

    Αι και αυτο για τις δουλειες:
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421509001359
    http://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=I1VrMeS5YfsC&oi=fnd&pg=PA5&dq=wind+energy+clean&ots=t00MSp39gd&sig=yh-gOJdihakazpXnvAHerx3VG0o#v=onepage&q=wind%20energy%20clean&f=false

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τσικουρλής Τρύφων25 Ιουλίου 2012 στις 1:33 μ.μ.

    Θα μπορούσε κάποιος φίλος,ίσως ο manfiesto,να μου εξηγήση ,βάζοντας τη λογική μπροστά και όχι το συναίσθημα πώς μια τέτοια επένδυση θα βοηθείση τον τόπο μου οικονομικά αφού θα δημιουργήσει 30 ως 40 μόνιμες θέσεις εργασίας και θα καταργείση πολλαπλάσιες στήν κτηνοτροφία και στον τουρισμό.Θα μπορούσε ισως να μου απαντήση τι επιπτώσεις θα έχει στο Βέρμιο η εγκατάσταση 174+10+20 ανεμογεννητριών,στα υπόγεια ύδατα του , στη βιοποικιλότητα της πανίδας και της χλωρίδας του.100 χιλιόμετρα νέων ασφάλτινων δρόμων στην καρδιά του δάσους και τών βοσκοτόπων του Βερμίου,χιλιόμετρα από καλώδια υψηλής τάσης είναι κάποια από τα συνοδά εργα της επένδυσης των 750 εκ.ευρώ που τα περισότερα από αυτά θα προέρθουν από επιδοτήσεις του Ελληνικού κράτους από εμάς δηλαδή και φύσικά σε εμάς θα μείνει μία βιομηχανία που λειτουργεί συμπληρωματικά στήν παραγωγή ενέργειας που σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να αναπνέουμε τον καρκίνο από πτολεμαίδα μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για σου Τρύφων. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα το μέγεθος του έργου, ωστόσο αυτό το κάνει ακόμη πιο απαραίτητο για την κατασκευή του. Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σου και νομίζω ότι μπορώ τις περισότερες από αυτές να στις απαντήσω, αν και οι περισότερες απαντούνται έστω και με τα λινκς που πόσταρα στην παραπάνω ανάρτηση.
    Κατ' αρχήν για το θέμα των θέσεων εργασίας, θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και όχι θέσεις εργασίας τύπου εργοστασίου. Επίσης ελάχιστα εώς καθόλου θα επηρεαστούν οι τοπικοί κτηνοτρόφοι. Σε κάποιες Ευρωπαϊκες χώρες μάλιστα οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται στα κτήματα και στις κτηνοτροφίες από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Συνολικά στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ε.Ε. υπάρχουν πάνω από 104000 θέσεις εργασίας οι οποίες αυξάνονται αναλογικά με τις παραγόμενες κιλοβατώρες.
    Μία αιολική φάρμα, όταν εγκαταστάται σε έδαφος, έχει τον χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από όλες τις πηγές ενέργειας:
    •Χρειάζεται την λιγότερη έκταση γης ανά κιλοβατόρα ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε συμβατικό σύστημα παραγώγης ενέργειας, εκτός από την ηλιακή ενέργεια σε οροφές κτηρίων, και είναι συμβατή με τις καλλιέργειες και την περιβάλλοντα πανίδα.
    •Παράγει την ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή του σε μόνο τρεις μήνες λειτουργίας, ενώ λειτουργεί για 20-25 χρόνια.
    •Τα αέρια του θερμοκηπίου και η μόλυνση του αέρα από την κατασκευή του είναι πολύ μικρά και τείνουν να μειώνονται. Κατά την λειτουργία του δεν παράγονται καθόλου επιβλαβή αέρια.
    •Με την αλλαγή του στο βασικό φορτίο (Base Load) που έρχεται κυρίως από το κάρβουνο, η αιολική ενέργεια παράγει μία μείωση στη παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, και μία αύξηση, λόγω αυτής της μείωσης, στην βιοποικιλότητα. Με αυτό το τρόπο, και αργότερα με την αξιοποίηση άλλων μορφών βιώσιμης ενέργειας εν τέλει μειώνεται η ζήτηση σε κάρβουνο-καρκίνο.
    •Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες λόγω της τελιοποίησης της αεροδυναμικής κατασκευής τους, ¨σε αντίθεση με τους λαϊκούς μύθους προσθέτω εγώ¨ δεν είναι καθόλου θορυβώδεις (σε όρους περιστροφών ανά λεπτό) και σπανίως προξενούν προβλήματα στα πτηνά.
    Τώρα όσον αφορά τους ασφάλτινους δρόμους, στο επίπεδο του αιολικού πάρκου δεν χρειάζονται ασφάλτινοι δρόμοι, αλλά αγροτικοί-χωμάτινοι. Μια πιθανή διαπλάτυνση των ήδη υπάρχοντων δρόμων θα βοηθήσει και τον τουρισμό, για τη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ συμβάλουν και ως αντιπυρικές ζώνες. Τα καλώδια υψηλής τάσης φαντάζομαι θα πρέπει να προσέχουν που τοποθετούνται και πως μωνόνονται, αλλά γενικά δεν είναι πρόβλημα με τον κατάλληλο σχεδιασμό και κατασκευή.
    Τέλος, να προσθέσω ότι η αιολίκη ενέργεια αυτή τη στιγμή στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μόνη κερδοφόρα, για αυτό και άλλωστε γίνονται επενδύσεις σε αυτή. Η κατασκευή τέτοιων πάρκων επιδοτείται από την Ε.Ε.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τόση αρνητικότητα για ένα τέτοιου είδους έργου, τη στιγμή που αιολικά πάρκα αναπτύσονται σε όλο το κόσμο ραγδαία λόγω των πολλαπλάσιων πλεονεκτημάτων τους σε σύγκριση με τα μειωνεκτήματα τους. Εν καιρώ μια απόκρουση μίας τέτοιας επένδυσης μόνο προβλήματα δημιουργεί σε συλλογικό επίπεδο. ΟΚ, να πηγαίνουμε κόντρα σε κάποια πράγματα, αλλά όχι και σε δράσεις ευεργετικές για το περιβάλλον... Όταν η τιμή του πετρελαίου φτάσει στη μαύρη πέτρα τι θα κάνουμε θα κόψουμε όλα τα δέντρα του δάσους για να ζεσταθούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή